Ongelijkheid

14633024_10153783994691193_3737607035901958676_n

Dit is Jorge Coronado. Hij is voorzitter van Latindadd. Dat is een netwerk van 21 organisaties uit twaalf Latijns-Amerikaanse landen die voornamelijk werken rond fiscale rechtvaardigheid. Hij kwam daarover vandaag vertellen bij Oxfam. Latijns-Amerika is de regio waar de oneerlijke kapitaalvlucht wereldwijd het grootst is. Op een en twee staan weliswaar Rusland en China, maar daarna volgen er acht Latijns-Amerikaanse landen.

Jaarlijks verdwijnt er 320.000 miljoen dollar van het continent. Dit is voor een groot deel op het conto te schrijven van multinationals zoals een hamburgergigant en een bedrijf achter een bekende zoekmachine. De politieke wil ontbreekt om hier iets aan te doen.

Daarnaast is het belastingstelsel zo opgevat dat vooral de consumptie belast wordt in plaats van het inkomen. Daardoor wordt het belangrijkste deel van de belasting betaald door de armsten. Banken zijn bijvoorbeeld vrijgesteld. Over ongelijkheid gesproken.

Deel dit op:

Dit bericht is geplaatst in Consumenten, Economie & arbeid, Fiscaliteit, Samenleving, Technologie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.