Mens-erger-je-niet: verwarming van voetbalvelden

Jongens, wat voor een nonsens is dat: wat wordt er gejekkerd over het ontbreken van veldverwarming bij een aantal voetbalclubs. Is het nu absoluut nodig om voetbalmatchen bij dit soort guur winterweer te laten plaat vinden? Kunnen die matchen gewoon niet worden uitgesteld? Het is daarbij niet het kostenplaatje dat mijn ergernis opwekt.

Veldverwarming blijkt duur, en dat is niet eens verwonderlijk. Alleen al de installatie ervan, en dit voor dit paar keer per jaar, zo niet per paar jaar, dat die moet dienen. Akkoord, bij mij thuis is ook centrale verwarming geïnstalleerd maar dat lijkt mij toch wel enigszins noodzakelijker dan een installatie om voetbalvelden te verwarmen.

Maar op het moment dat ze wordt ingeschakeld, vreet zo’n veldverwarming massa’s energie en dit op het moment dat het bewustzijn rond de problemen van de opwarming van de aarde groeit. Non-believers, of de klimaatsceptici (wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt) zullen weliswaar dat er bij een dergelijk winterweer van de opwarming van de aarde, geen sprake is. Al maakt natuurlijk één zwaluw de lente niet. Het is trouwens niet alleen een klimaatopwarming (waarvan er op jaarbasis wèl sprake is) maar een klimaatverandering die zich uit door meer extremere weersituaties, vertolkt in extreme regenval of extreme droogte.

I Vlaaderenland worden de daar nog redelijk van gespaard. We mogen daarom wel niet blind zijn van de weersfenomenen die zich elders voordoen. Het afsmelten van de gletsjes kunnen enige beroering wekken maar waarom zouden we daar bij ons zorgen om maken?

Om de heel eenvoudige reden dat gletsjers een natuurlijk spaarbekken zijn voor drinkwater. In het verleden zorgden ze een heel jaar lang voor een continue stroom aan water. In eerste instantie drinkwater maar ook voor water waarmee bv. aan de Azurenkust zorgeloos palm- en andere bomen kunnen worden besproeid. Of in de valleien ook de fruitbomen zorgeloos kunnen worden besproeid. Maar dit geraakt stilaan verleden voltooid tijd omdat de gletsjers in grote mate afsterven.

Stuwdammen in de bergen kunnen soelaas brengen en de rol van gletsjers overnemen maar wat blijkt uit de praktijk ? De stuwdammen die 10 jaar geleden werden aangelegd, voldoen al bijna niet meer om die periodes van grote droogte op te vangen. En die stuwdammen zorgen ook voor hydro-elektriciteit: de meest klimaatvriendelijk en tegelijk flexibele energievorm die er bestaat. Met één klik op de knop wordt het stroomnet van nul af van energie voorzien. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling met kernenergie waarbij ongeacht de vraag in een zelfde volume van elektriciteit moet worden voorzien? Met een overschot aan elektriciteit op momenten dat daar geen vraag naar is.

En ook de verwoestingen die storm Alex op 2 en 3 oktober van vorig jaar heeft aangericht in de bovenvalleien van Zuidoost-Frankrijk (achterland van de Franse Azurenkust, bv. de bovenvalleien van de Tinee, Roya en Vésubie) en waarbij bv. in het stadje Saint-Martin-Vésubie meer dan honderd woningen door het wassende en kolkende water van een bergriviertje werden meegesleurd of onherstelbaar werden beschadigd. En dat is hoop en al een 1200 km van bij ons. Akkoord: niet aan onze voordeur maar het stemt toch wel tot nadenken.

En van droogte gesproken: was 2020 niet extreem droog met een uitzonderlijk laag grondwaterpeil als gevolg ? En dat was wèl in onze achtertuin!

Niemand weet wat de toekomst brengt maar het zet toch tot nadenken wanneer in een dergelijke mate energie wordt verspild voor niet noodzakelijke doeleinden. En dat is nu juist de bron van mijn ergernis.

Deel dit op:
Dit bericht is geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.