Antwoord aan Frank Demaegd

Het opiniestuk Een rechter kan toch geen artistieke uitspraak doen” van Frank Demaegd, de galeriehouder die het gecontesteerde schilderij A Belgian politician” van Luc Tuymans verkocht, in De Standaard van 24/01/2015 doet me opnieuw in de pen kruipen:

Eerst wil ik aanstippen dat ik net als Tom Naegels (Stap eens uit je veld, in De Standaard van 24/01/2015) heel erg verwonderd ben over het feit dat er over deze veroordeling wegens plagiaat ook maar enige discussie zou kunnen bestaan en dat de wereld van de schilderskunsten dergelijk hardleers standpunt inneemt terwijl een en ander andere bevolkingsgroepen zonneklaar is.

Met de titel van zijn opiniestuk (“Een rechter kan toch geen artistieke uitspraakdoen”) wekt Demaegd alvast de perceptie dat de wereld van de kunstschilders zich boven de wet waant. Meteen er maar bij vertellen dat de rechter in deze géén artistieke uitspraak heeft gedaan, maar zoals dat zijn taak is, een juridisch vonnis heeft geveld. Het is dan ook een pure juridische aangelegenheid waar de wereld van de kunstschilders zich niet wenst bij neer te leggen. Zoals Tom Naegels in zijn opiniestuk aangeeft, hebben andere artistieke/creatieve sectoren (waartoe ik ook auteurs en fotografen reken) daar minder moeite mee.

Ten tweede verrast het mij ten zeerste dat Frank Demaegd vindt dat Katrijn Van Giel maar bij hem was moeten aankloppen om haar rechten op te eisen, waarna hij vanuit zijn functie als galeriehouder bereid zou zijn geweest om de geldbeugel boven te halen.

Katrijn Van Giel heeft echter geen koeken te eten met Frank Demaegd. Vanuit auteursrechterlijk standpunt was er enkel een juridische relatie tussen de fotografe en de kunstschilder. Desgevallend kon Frank Demaegd als gezant van Luc Tuymans optreden, maar dan enkel in de functie van gezant en niet van galeriehouder.

Maar ook was het niet de taak van Katrijn Van Giel om haar rechten te gaan opeisen. Het was de gebruiker van de foto, die toestemming had moeten vragen voor het gebruik van die foto. Anderzijds meen ik begrepen te hebben dat Katrijn Van Giel, of haar advocaat, met het oog op het voorkomen van een tussenkomst van de rechtbank, wel degelijk bij Luc Tuymans heeft aangeklopt om een oplossing voor het geschil te vinden, maar dat een en ander daar in dovemansoren is gevallen. Dat Frank Demaegd als galeriehouder nu bereid is om zijn geldbeugel boven te halen, doet eigenlijk niets ter zake.

Nico Callens

Deel dit op:
Dit bericht is geplaatst in Kunst & cultuur, Media. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.