Wandelgebied Mullerthal (Luxemb.) komt zwaar gehavend uit noodweer

In de vroege morgen van 1 juni 2018 vond in het Mullerthal een ontzettend zwaar onweer plaats met een urenlange immense regenval. De rivier Sûre en zijn bij-beken zijn dan in korte tijd ontzettend gaan zwellen terwijl dit ook hevige water- en modderstromen heeft veroorzaakt.

Vooral de gemeenten Waldbillig, Berdof, Beaufort en Cosndorf, en wat er rond ligt, zijn zwaar getroffen. Al verdient dat wel enige nuancering want bv. het stadje Beaufort zelf, dat op een hoogte ligt, bleef in eerste instantie volledig gevrijwaard. Hier gaat het vooral om de gehuchtjes zoals bv. Grundhof, gelegen aan de Sûre, tussen Wallendorf en Bollendorf.

Het noodweer veroorzaakte ook enorm veel schade. Zo zag in Grundhof een autobedrijf dat zich langs de benedenloop van de Ern Noir bevindt, een tiental auto’s meegesleurd en tegen elkaar gekletst. 9 auto’s belandden in de gezwollen beek en werden over een afstand van meer dan 100 meter meegesleurd om zo in het midden van de rivier de Sûre terecht te komen.

In het Mullerthal zelf zijn de hotels en campings in de vallei zwaar getroffen zoals bv. ook de camping vlakbij de bekende waterval Schiessentümpel en de camping aan de achterzijde van hotel Le Cigalon. Het hotel Le Cigalon was er daarbij het ergst aan toe. Daar stroomde het water van een achterliggende beek dwars door het hotel en zette de hele benedenverdieping tot aan het plafond onder water.

Op de koop toe was er negen dagen later opnieuw een zware regenval die hetzelfde hotel een tweede maal op een zelfde manier ernstig trof, al kwam dit keer het water niet tot aan het plafond. En waar bij de eerste zondvloed het wandelpad aan het kasteel van Beaufort gespaard bleef, diende dit wandelpad na het tweede onweer eveneens te worden afgesloten.

Het zal tot de herfst van 2019 duren vooraleer het hotel Le Cigalon opnieuw zijn deuren kan openen.

Consequenties voor wandelpaden

Een en ander heeft ook zware gevolgen voor de wandelpaden in het gebied zodat het zeker de eerste dagen (weken) niet mogelijk is om in het gebied te gaan wandelen. Talrijke wandelpaden zijn totaal vernield of onstabiel geworden terwijl er ook nog steeds risico is op omvallende bomen. De politie roept op om alert te blijven want de toestand blijft er nog steeds enige tijd gevaarlijk. Ook vandaag maandag (m.a.w. 4 volledige dagen nà het noodweer) is het Mullerthal nog steeds afgesloten voor het wegverkeer. Door het Mullerthal is er niet de minste vorm van openbaar vervoer.

   

Op basis van informatie daterende van 2 juni om 16 uur kan worden gesteld dat vooral de mooiste stukjes van de Mullerthal Trail Tour zwaar zijn getroffen. De politie doet het nodige om de veiligheid op en rond de wegen te garanderen doch kan niet instaan voor het afsluiten van de verschillende wandelwegen.

Circuit 2 van de Mullerthal Trail (is trouwens met stip ook de mooiste) is zééér zwaar getroffen en volledig verboden wandelgebied. Het zal dan ook nog behoorlijk lang duren vooraleer daar de zwaarst gehavende paden zijn hersteld want daar werden op verschillende wandelpaden gewoon wèggespoeld.

Bij circuit 3 zijn het vooral de wandelwegen in de omgeving van het eigenlijke Mullerthal totaal verboden gebied. Circuit 1 kan echter zonder problemen verder worden bewandeld. Op de wandelkaart hierna staan de zwaarst getroffen -en dus ontoegankelijke) delen van circuit 2 omcirkeld:

In elk geval waren tot vandaag (04/06/2018) zowel leger, brandweer als civiele bescherming ook nog volop bezig met de grote wegen door het Mullerthal vrij te maken en te herstellen.

Verder ook nog de volgende info over hetzelfde onderwerp:

Deel dit op:
Dit bericht is geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.