“Slow journalism” versus “steekvlamjournalistiek”

‘Jij bent toch een feministe? Waarom horen we nu niks van je? Waarom neem je het niet op voor al die vrouwen die in Keulen werden aangerand?’

Dat is de vraag/opmerking die columniste Hilde Sabbe, ondertussen aan de slag bij het online-medium Apache, de voorbije dagen voor de voeten kreeg geworpen. Waarop ze een column schreef over “Slow journalism”: een pleidooi om de ‘steekvlamjournalistiek’ wat opzij te schuiven om plaats te maken voor een meer bezadigde vorm van journalistiek. In deze online wereld waar alles snelsnel moet gaan  is er veelal niet meer de tijd om te wachten tot er een totaalplaatje beschikbaar is en worden er veel te snel meningen gevormd op basis van onvolledige informatie.

En voor de vrijetijdsjournalist die ikzelf placht te zijn, was er de voorbije maanden nogal te vaak te weinig vrije tijd (het kan ook al eens gelegen hebben aan het ontbreken van enige “goesting” wegens te vermoeid wegens andere zaken) tegenover te veel onderwerpen om eens wat vaker bij de actualiteit te blijven stilstaan. Aan inspiratie was er in elk geval geen gebrek. Daarentegen wel aan tijd en energie om opnieuw wat vaker te gaan pennen. Maar de intentie blijft springlevend.

Nico Callens

Klik HIER voor de volledige column van Hilde Sabbe op Apache.be.

Deel dit op:

Dit bericht is geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink.

Eén reactie op “Slow journalism” versus “steekvlamjournalistiek”

  1. Hosting schreef:

    Daarvoor is in de eerste plaats tijd nodig en ergens echt tijd voor nemen, gaat veel mensen vandaag bijzonder slecht af. Het lijkt soms alsof niet de hamster maar het hamstermolentje het tempo dicteert. De hamster is gedoemd om te volgen. De hele maatschappij kreunt daaronder, maar het is bij uitstek het geval in de mediawereld. Af en toe mag de kreet slow journalism wel eens vallen, maar de waan van de dag en steekvlamjournalistiek zetten de toon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.